مدیریت مصرف آب

سهم آب شيرين جهان تنها 5 درصد آب موجود بر روی كره زمين است

کلیات:
 

واحدهای مصرف كننده می توانند از طریق به كار گیری و استفاده از ابزار کاهنده، به كاهش مصرف آب مبادرت ورزند. این ابزار به طور كلی شامل وسایل کاهنده دبی جریان، کاهنده فشار، افزایش دهنده سرعت خروجی آب (اسپری کننده)، کاهنده حجم مخزن، اندازه گیر جریان، سیستم تصفیه جریان و ابزار استفاده مجدد از آب می باشد.

اندازه گیری جریان باعث ایجاد حساسیت در مصرف كننده نسبت به میزان مصرف هر فعالیت و قیمت آب متناظر با آن فعالیت می شود و در نهایت می تواند منجر به تشویق به كاهش مصرف در مصرف كننده شود. ابزارهای كنترل دبی جریان، به شكل فیزیكی باعث ایجاد مانع و محدودیت در میزان حجم جریان خروجی و قابل دسترس مصرف كننده می‌شوند. کنترل مورد نظر هم می تواند با کاهش واقعی دبی جریان و هم با افزودن هوا به آب و اشغال حجمی از آب با هوا صورت گیرد.

در سیستمهای همراه با كاهش فشار آب، میزان آب كمتری در زمان مشخص به مصرف كننده توزیع خواهد شد و در نتیجه مصرف كاهش خواهد یافت. افزودن سرعت خروج آب از دهانه خروجی، باعث ایجاد کارایی بیشتر در بعضی فعالیتها نظیر شستشوی ماشین، شستشوی توالتها و ... می شود. این امر با نصب یک کنترل کننده خروجی سطح جریان امکان پذیر می باشد. برای بعضی مناطق که از کمبود شدید آب رنج می برند، نصب یک تصفیه کننده آب جهت جلوگیری از هدر رفت آن، منطقی به نظر می رسد. البته معمولاً این گونه وسایل به جز موارد و مناطق خاص و استثنایی، قابل توصیه نیستند. همچنین در مواردی نظیر استفاده از سیفونها، کاهش حجم مفید مخزن از جمله راهکارهای صرفه جویی در مصرف آب می باشد.

ابزارهای كاهنده مصرف استانداردهایی عیناً نظیر ابزارهای عادی دارند و فقط در میزان مصرف آب تاثیر گذار هستند. در اغلب کشورهای جهان، استانداردهای خاصی در مورد شیر آلات بهداشتی ساختمانی متاسب با شرایط هر کشور تعریف شده و موجود است. در کشوری نظیر ایالات متحده، استانداردهای فوق پس از اجرا در سالیان متمادی، پس از بازنگری دچار تغییر و تحول نیز شده و همچنان سیر تکاملی خود را طی می نمایند. در کشور ایران در سال 1380، استاندارد تولید شیر آلات بهداشتی توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تهیه شده است. استاندارد فوق شامل مجموعه اطلاعات و مشخصات فنی و آزمایشهای مختلفی از انواع درافشانها، سردوشی ها، شلنگ دوش حمام و شیرهای مخلوط اهرمی می باشد که اجرای بعضی از موارد، غیر اجباری و دسته ای دیگر نیز اجباری است که باید مورد توجه تولید کنندگان قرار گیرد. مرجع استاندارد فوق، از مجموعه استانداردهایBSمی باشد. از سوی دیگر در متن فوق، رواداریهای مجاز، آزمونها و الزاماتی که در ارزیابی مشخصات مختلف درافشانها مطرح است، معرفی گردیده است. استاندارد فوق شامل موارد زیر است:

  • شیر آلات بهداشتی-مشخصات کلی درافشانها
  • شیر آلات بهداشتی-شیرهای مخلوط اهرمی مکانیکی
  • سردوش حمام
  • شلنگ دوش حمام

همچنین مصرف كنندگان خانگی می توانند مصارف بیرون از خانه خود نظیر باغبانی، شستشوی ماشین و . . . را از طریق روشهای مختلف کنترل نموده و از هدر رفت آب جلوگیری نمایند. این روشها می‌توانند بصورت فیزیكی (استفاده از ابزار) و یا به شكل طبیعی باشند. به عنوان مثال، كاشت گیاهان كم مصرف و متناسب با شرایط اقلیمی منطقه، به عنوان روشی طبیعی و استفاده از آب پاشها به عنوان روشی فیزیكی، می تواند باعث بهبود كارایی بهره برداری از منابع آب گردد.

reduction chart of water

وسایل آب بر:
 

به وسایل یا تجهیزاتی که فرآیند آنها وابسته به آب بوده و مصرف کننده آن هستند تجهیزات آب بر گویند مانند ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، کولر آبی و غیره.
در این وسایل معمولاً کاهش مصرف موکول به فرهنگ استفاده از وسیله بوده و لوازم کاهنده تاثیر چندانی در کاهش مصرف آنها ندارد مثل ماشین لباسشوئی که مصرف کمتر آن موکول به پرکردن کامل مخزن از لباس می باشد.

وسایل آب پخش:
 

به وسایلی که فقط آب را منتقل و پخش می نمایند وسایل آب پخش گویند مانند انواع شیرآلات، سیفون، دوش و غیره.

فلاش تانكهاي عادي در هر بار استفاده بين 20-13 ليترآب به ازائ هر تخليه مصرف مي كنند. آمار نشان مي دهد حدود 20 درصد مصرف آب خانگي در توالت ها مي باشد. لذا استفاده از فلاش تانك هاي كم مصرف به عنوان يك استاندارد ملي مي تواند مطرح گردد.

در حال حاضر فلاش تانكهاي دو مرحله اي كم مصرف ( 3-6 ليتري ) كه نسبت به نوع پرمصرف آن بيش از 75 درصد صرفه جويي در مصرف آب دارد در دسترس مي باشد.

 

وسايل کاهنده قابل استفاده در توالت فرنگي
 

استفاده از اين وسايل، قابليت تاثيرگذاري زيادي بر حجم كل مصرف توالت دارد. در کشورهايي که استفاده از اين نوع توالت معمول است، استانداردهاي خاص توليد و استفاده از وسايل کاهنده براي اين نوع توالتها نيز اجباري است. در کشور ما نيز با توجه به معايب زياد استفاده از توالتهاي عادي، گرايش به استفاده از توالتهاي فرنگي بيش از گذشته افزایش پیدا کرده است. لذا به نظر مي رسد بررسي روشها و وسايل کاهنده مصرف در اين گونه توالتها نيز منجر به ایجاد نتايج مهمي در مقوله صرفه جويي مصرف آب کشور در آينده شود. به طور کلي، وسايل كاهنده مصرف در توالتهاي فرنگي كه در بازار موجود مي‌باشند از تکنيکهاي زير جهت کنترل و کاهش مصرف آب بهره مي برند

کاهش حجم مخزن توالت
 

در گذشته استفاده از توالتهايي با حجم مخزن 21 ليتر معمول و متداول بوده است. به کارگيري اين توالتها منجر به آلوده شدن 49140 ليتر آب شيرين جهت دفع 620 ليتر مواد جامد بدن هر نفر در طول يک سال مي شود. پس از دهه 70 ميلادي، با بازنگري در طراحي اين گونه توالتها، توالتهايي با حجم 13 ليتر، با کارايي و قدرت پاک کنندگي قابل رقابت با توالتهاي 21 ليتري، به بازار عرضه شد. به اين ترتيب کاهش عظيمي در حجم آب شيرين مورد استفاده (حدود 36 درصد) و فاضلاب توليدي به وجود آمد.

Description: composting_toilet

استفاده از سرعت دهنده هاي آب خروجي بر کاسه توالتت
 

ميزان آب مورد استفاده در توالتهاي کم مصرف 13 ليتري، باز هم قابل قبول نبوده و از اوسط دهه 80، توالتهايي بسيار کم حجم با استفاده از تکنولوژيهاي جديدتر به بازار عرضه شد و به تدريج در دهه 90 به عنوان استاندارد اجباري در ساختمانهاي نوساز به کار رفت. حجم آب مورد استفاده در اين گونه توالتها برابر 6 ليتر در هر بار استفاده مي باشد. استفاده از توالتهاي بسيار کم مصرف در مقايسه توالتهاي 21 ليتري، باعث 73 درصد صرفه جويي در مصرف آب و توليد فاضلاب شده است. با فرض 6 بار استفاده روزانه از توالت براي هر فرد، مصرف روزانه هر نفر معادل 30 ليتر خواهد بود، که نه تنها تاثير زيادي در ميزان مصرف آب بر جای خواهد گذاشت، بلکه کاهش توليد فاضلاب را نیز به همراه خواهد داشت. تکنولوژي مورد استفاده در توالتهاي بسيار کم مصرف، استفاده از فشار هواي محبوس در راندن پر فشارتر آب به درون کاسه توالت است. به اين ترتيب با استفاده از حجم کمتري از آب و با استفاده از فشار هوا می توان به همان هدف (پاکيزگي کاسه توالت) دست پیدا کرد. در اين گونه توالتها محفظه مخزن، کاملاً آب بندي شده است و با فشار محيط ارتباط ندارد. پس از هر بار استفاده از مخزن، آب از طريق شلنگ آب به درون مخزن جريان مي يابد. جريان ادامه خواهد داشت تا زماني که فشار هوا و فشار آب به تعادل برسند. به اين ترتيب هواي مخزن فشرده مي شود و در حين شستشو به جريان آب که به شکل ثقلي جريان دارد کمک خواهد نمود. البته همانگونه که ذکر شد ميزان کارايي اين گونه توالتها به فشار آب بستگي دارد.

Description: composting_toilet

استفاده از کاهنده هاي حجم مخزن
 

هر چند با به کارگيري روشهاي جديد، ميزان مصرف آب توالتها بسيار کاهش يافته است، ولي هنوز بخش عظيمي از توالتهاي مورد استفاده، توالتهاي 21و 13 ليتري مي باشند که ميزان زيادي از آب را به هدر مي دهند. لذا روشهايي جهت کاهش حجم مخزن اينگونه توالتها پيشنهاد شده است. از جمله اين روشها، استفاده از بطري پلاستيکي پرآب، استفاده از آجر و يا هر ماده حجم دهنده ديگر درون مخزن، جهت کاهش حجم مفيد مخزن مي باشد. در صورت استفاده از آجر درون مخزن بايد توجه داشت که آجر به تدريج دچار پوسيدگي مي شود و بهتر است ابتدا آنرا درون کيسه پلاستيکي قرار داد و سپس مجموعه را با هم درون مخزن توالت قرار داد. در توالتهاي 13 ليتري، استفاده از مواد حجم دهنده تقريباً 13 درصد صرفه جويي به دنبال خواهد داشت.

استفاده از مواد آب بند
 

يکي از راههاي کاهش حجم توالتهاي بزرگ، قرار دادن سدي پلاستيکي درون مخزن است. سد پلاستيکي قطعه اي انعطاف پذير است که مطابق شکل به بدنه مخزن تکيه داده مي شود. به اين ترتيب، سد از خروج حجم آبي که در پشت آن قرار دارد جلوگيري مي کند و باعث صرفه جويي در ميزان آب خروجي مي شود. اين سد باعث تقليل حجم مخزن به ميزان دلخواه خواهد شد. در توالتهاي 13 ليتري استفاده از آب بند منجر به 18 درصد صرفه جويي در مصرف آب می شود.

Description: composting_toilet

استفاده از سیفونهای دوحالته
 

در بعضي از انواع توالت، دو حالت براي تخليه سيفون توالت در نظر گرفته شده است. استفاده از حالت (1) منجر به تخليه نصف حجم مخزن و استفاده از حالت (2) منجر به تخليه تمام حجم مخزن خواهد شد که مصرف کننده بر اساس نوع نياز خود به استفاده از يکي از دو حالت فوق اقدام مي نمايد. حجم آب مورد استفاده در حالت (1) برابر 3 ليتر و در حالت (2) برابر 6 ليتر مي باشد. اين نوع سيفونها در تمام انواع توالت با فشار هوا و بدون فشار هوا کاربرد دارد. نکته قابل توجه در استفاده از اين گونه توالتها اين است که بايد از ابتدا نصب شوند و نمي توان توالتهاي موجود را به اين گونه توالتها تغيير داد. بررسي ها نشان مي دهد که استفاده از اين گونه توالتها باعث 30 درصد کاهش در ميزان آب مورد استفاده مي شود.

Description: composting_toilet

استفاده ازسیستمهای ویژه
 

در مناطق با شرايط خاص، مي توان از سيستمهاي ويژه استفاده نمود. به عنوان مثال در مناطق بسيار خشک که قيمت و ارزش آب بسيار زياد مي باشد، مي‌توان از توالتهاي همراه با تصفيه استفاده نمود. در اين شرايط ميزان هدر رفت آب بسيار ناچيز (نزديک به صفر) است. شکل زير، وضعیت عمومي اين سيستم را نمايش مي دهد. 

Description: composting_toilet

وسايل کاهنده قابل استفاده در سیفونها
 

اغلب سيفونهاي مورد استفاده در کشور ايران از وضعيت مشابه سيفون توالت فرنگي برخوردارند. لذا بيشتر روشهايي که در بخش قبل جهت کاهش مصرف آب در توالتهاي فرنگي بيان شد، مي‌تواند به عنوان روشهاي کاهش مصرف در سيفونها نيز مورد استفاده قرار گيرد.

در کنار وجود وسايل کاهنده توصيه هايي در مورد ضرورت تعميرات، نگهداري و نحوه استفاده از سيفونها نيز مطرح است که به نوبه خود مي تواند در کاهش حجم آب مصرفي سيفونها موثر باشد. از مهمترين موارد، بررسي وجود نشت در سيفونها است. اين کار را مي توان با گوش کردن به صداي نشت (در صورت وجود) انجام داد. جهت بررسي وجود نشت، مي توان مقداري ماده رنگي درون مخزن سيفون ريخت و پس از گذشت يک ربع، به مخزن سر زد. اگر غلظت ماده رنگي کم شده باشد، به معناي وجود نشت بوده و در غير اينصورت، نشت وجود ندارد.

موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران، در فهرست استانداردهاي مورد بررسي در يکصد و شصت و پنجمين اجلاسيه کميته ملي استاندارد مکانيک و فلز شناسي، به بررسي استانداردهاي مربوط به "مخزن جهشي آب"  پرداخته است. ماخذ مورد استفاده در تهيه اين استاندارد، استاندارد BS مي باشد. هدف از تدوين اين استاندارد، ارائه مشخصات، ويژگيها و روشهاي آزمون مخزن جهشي آب با ظرفيت (9-5) ليتر، با يک مسير خروجي آب است. در اين استاندارد، مخزن مي تواند به صورت نصب بيروني و يا استتار شده در محلي مناسب (داخل ديوار با امکانات قابل دسترسي به قطعات داخلي) قرار گرفته و داراي ملحقاتي شامل مدخل خروجي از کنار و يا ته مخزن، يک شناور تنظيم حجم آب براي تنظيم سطح بالا و پايين و باز و بسته نمودن اتصالات آب ورودي مخزن، يک دستگاه تخليه آب (پمپ تخليه) جهت تامين فشار اوليه لازم براي خروج آب، اتصالات و لوله هاي لازم جهت هدايت آب انبار شده داخل مخزن و اهرمهاي انتقال نيرو محرک پمپ تخليه دستگاه باشد.

Description: galvanizeh

وسايل کاهنده قابل استفاده درتوالت ايراني
 

با توجه به نوع و شکل توالت ايراني، تغييرات خاصي را نمي توان در کاهش ميزان آب اين وسيله به وجود آورد. تنها مي‌توان به اصلاح سر شلنگ توالت پرداخت. به اين ترتيب که مي توان در توالتها جهت حصول به پاکيزگي بيشتر و زودتر، از افزايش دهنده سرعت (اسپري کننده) استفاده کرد. اين وسايل با تنگ کردن نازل باعث خروج آب با سرعت بيشتر از سطح مقطع کمتر مي شوند و لذا بر اساس سيستم توزيع آب در قطرات ريزتر طراحي شده اند. اين وسايل به گونه اي طراحي شده اند که قابل اضافه نمودن به سيستمهاي موجود نيز مي باشند. به عنوان توصيه اي اکيد، بايد توجه داشت که سر نازل شلنگ توالت به هيچ عنوان از هواده ها استفاده نشود، زيرا در اين صورت از کارايي نازل به شدت کاسته شده و نه تنها باعث صرفه جويي آب نخواهد شد، بلکه باعث افزايش مصرف و توليد بيشتر فاضلاب نيز مي گردد. هواده ها بيشتر در مواقعي که جريان به صورت عمودي و ثقلي است، به کار مي روند و کمتر جهت آب کشي و شستشوي مواد جامد مورد استفاده قرار مي گيرند. استفاده از سرعت دهنده ها باعث کاهش مصرف بين 50 تا 90 درصد در مصرف آب خواهد شد. شکل زير به نمايش اين وسيله مي پردازد.

Description: hhcrom

.جایگزینی شیرآلات دو محوره با شیرآلات اهرمی اولین و مهمترین اقدام در جهت کاهش مصرف در آب پخشها می باشد امروزه تنوع بسیار زیادی از این محصولات در بازار موجود است. نصب این شیرآلات در آشپزخانه، روشویی، سرویس بهداشتی و حمام اکید توصیه می شود و رایج ترین جایگزین شیرآلات مخلوطی کلاسیک می باشد.

saving water

saving water

saving water

شیرآلات الکترونیک
 

شیرآلات الکترونیکی یکی از بهترین روشهای صرفه جویی در مصرف آب می باشد و بیشتر برای استفاده در اماکن عمومی با تعداد استفاده زیاد توصیه می شود. این در مدلهای مختلف در بازار جهت استفاده متناسب با کاربری های مختلف موجود است. اساس کار شیرآلات الکترونیکی قطع و وصل هوشمند جریان آب می باشد. امروزه تنوع مدل در این شیرآلات و میل به استفاده از آنها به طور چشمگیری افزایش یافته است. مدل های شیر الکترونیکی دیواری و شیرهای با دو چشمی از تولیدات جدید این محصولات می باشد.

شیر الکترونیکی کلاسیک با قابلیت اختلاط آب سرد و گرم

شیر الکترونیکی دیواری بدون امکان اختلاط آب و سرد و گرم

شیر الکترونیکی دیواری با امکان اختلاط آب و سرد و گرم

شیر الکترونیکی کلاسیک بدون قابلیت اختلاط آب سرد و گرم

شیر الکترونیکی کلاسیک بدون قابلیت اختلاط آب سرد و گرم با دو چشمی جهت برقراری جریان ثابت

شیر مغناطیسی لمسی

دوش حمام الکترونیکی

سردوش کم مصرف چیست؟
 
گونه ای از سردوش های حمام که به منظور کاهش مصرف مورد استفاده قرار میگیرند و به دو دسته سر دوش ثابت و متحرک(تلفنی) تقسیم میشوند.

تاثیر استفاده از سردوش کم مصرف
 
سردوش های کاهنده مصرف یا به واسطه کاهش قطر روزنه ها یا بر اساس مکانیزم اختلاط آب و هوا ۵۰ تا ۷۰ درصد منجر به کاهش مصرف آب در زمان استحمام میشوند بدون آنکه تغییری در فشار یا سرعت آب خروجی از دوش احساس شود.
 

 

روش استفاده از سردوش کم مصرف
 
سردوش ثابت بر روی علمک ثابت دوش حمام نصب می شود اما سردوش متحرک تلفنی بر روی شلنگ دوش دوش نصب می شود.

سرشیرهای فشاری خودکار و غیرخودکار
 

این سرشیرها نسل جدید پرلاتورهای کاهنده مصرف آب می باشد که دارایمزایای زیر نسبت به مدل های معمولی است: با نصب این سرشیرهای فشاری نیازی به باز و بسته کردن شیر آب نیست و برقراری جریان آب تنها با فشار ضامن روی آن انجام شده و قطع جریان آب نیز با فشار ضامن آن انجام می شود.

استفاده از این سرشیرها علاوه بر کاهش زمان مصرف آب، به افزایش سطح بهداشت و عدم انتقال آلودگی به واسطه تماس دست با شیر آب نیز کمک می کند.این مدل سرشیرها کاهش مصرف آب را بین 45 تا 82 درصد خواهند داشت

نوع دیگر این سرشیرها، سرشیرهای فشاری خودکار است. این سرشیرها دارای ویژگی های زیر است

  • قایلیت قطع خودکار جریان آب
  • قابلیت تنظیم مدت زمان پاشش آب
  • مجهز به قفل ضد سرقت
  • قالیت نصب روی کلیه کلیه شیرآلات بهداشتی استاندارد
دوش استاپ
 

استفاده از شیر آب بس برای تنه دوشهای دو محوره دمای آب را تنظیم کنید و در زمانهای عدم نیاز به جریان آب با یک فشار ساده آب را قطع و دوباره وصل کنید.

شیرهای پدالی
 

شیرهای پدالی به صورت تك پدال در بازار موجود هستند و در صورت استفاده صحیح می توانند تا هفتاد درصد صرفه جوئی در مصرف آب به دنبال داشته باشند . این شیرها دارای دو ورودی برای آب سرد و گرم هستند و معمولاً روی ورودی آب سرد شیرجداگانه ای برای تنظیم دما قرار دارد . به این ترتیب آب سرد با گرم مخلوط میشود و آماده تحویل به مصرف کننده است . یک اهرم خاص که میتواند با بازوی فلزی یا از هر جنس محکم دیگه ای باشد ، فنری را روی سر این شیر کنترل می کند که این فنر در واقع دریچه اصلی باز و بست شیر برای جریان پیدا کردن آب است . این اهرم در کنار دیوار سرویس بهداشتی به سمت پایین نصب می شود و پدال شیر به انتهای ان وصل است . این پدال در کنار روشوئی و حتی ظرفشوئی در دسترس مصرف کننده قرار می گیرد و با هر بار فشار دادن پا روی پدال ، جریان آب برقرار می شود و به محض رها کردن پدال آب قطع میشود . چون شما از قبل دمای آب تنظیم شده نیازی به تنظیم دما در هر بار استفاده نیست و از این بابت هم در مصرف آب صرفه جوئی میشود .

 از این شیر در مکان هایی مثل : بیمارستان ها ، مدارس ،مساجد و اغلب مکانهای عمومی و حتی در داخل واحد های مسکونی میشود استفاده کرد . بعلت عدم تماس دست مصرف کننده با شیر ، درست مثل شیر الکترونیکی ،استفاده از این شیرها هم  رعایت اصول بهداشتی رو به دنبال دارند . همچنین با يك بار تنظیمات شیر بالاي دستشویی نیازی به تنظیم در دفعات بعدی نیست . در قیاس با شیرهای الکترونیکی ، شیر پدالی نیازی به انرژی مثل برق و باطری ندارد و هزینه های جانبی ان کمتر است و شاید این موضوع بزرگترین مزیت این شیر نسبت به شیر فتوالکتریک یا شیر الکترونیکی باشد .

اما در تهیه این نوع شیرآلات باید به مواردی دقت کنید :  اول اینکه پدال و اهرم شیر باید از قطعات محکم و با دوام ساخته شده باشد . دوم اینکه قابل نصب بر روی هر نوع شیر دستشويي باشد یا به عبارتی برای نصبش نیازی به تعویض شیر اصلی نباشد .

دارای سیستم جلوگیری از تداخل جریان سرد و گرم باشد. همچنین به جهت سهولت در نظافت سرویس بهداشتی ، پدالش به راحتی جمع شونده باشد . کلیه قسمتهای دستگاه باید ضد آب و مقاوم در برابر پوسیدگی و قابل شستشو باشد . فنر دستگاه که پدال به ان وصل است باید علاوه بر داشتن قابلیت ارتجاعی مناسب از پوسیدگی محفوظ باشد .

همچنین شیر به صورتی طراحی شده باشد که لوازم ان به تدریج ایجاد صدا نکند . و در نهایت شیرهایی که قطعات برنجی انها به روش فورجینگ ساخته شده در اولویت هستند .

نکته بسیار مهمی که تفاوت عملکرد این شیر ها با شیر فتوالکتریک است و میتواند باعث کاهش راندمان و اثرگذاری این شیر بشود وابستگی راندمان شیر پدالی به فرهنگ مصرف کننده است . در شیرهای فتوالکتریک قطع و وصل جریان به صورت اتوماتیک انجام میشود اما در این شیرها به هرحال قطع و وصل جریان در اختیار مصرف کنند است و چه بسا دیده شده که مصرف کننده در تمام طول مدت استفاده از شیر ، پدال را فشرده نگه داشته و جریان آب برقرار بوده که منجر به کاهش راندمان شیر میشود . آخرین نکته این که پدال شیر نباید روی کف سرویس پیچ و نصب بشود چون سوراخکاری ممکن است به آب بندی کف سرویس بهداشتی آسیب بزند.

Water Saving Equipment

Water Saving Equipment

درفشان
 
  • به وسایلی که بر روی خروجی شیر نصب شده تا موجب تنظیم جت آن گردد ، اصطلاحاً درفشان اطلاق می گردد. انواع آن به صورت زیر می باشد
  • درفشان های بدون مدخل ورود هوا که بدون اختلاط هوا و آب کار می کند
  • درفشان های با مدخل ورود هوا ، که با اختلاط هوا و آب کار می کند
  • درفشان های با مفصل کروی ، که این درفشان ها ( با و یا بدون هوادهی ) قابل نصب در یک مفصل کروی می باشد

انواع درفشان از نظر نوع خروج
 
خروجی آرام

خروچی اختلاط با هوا

خروجی اسپری (دوش)

انواع درفشان از نظر نوع قطعه
 
درفشاده ساده

درفشان ضد سرقت

نمودار عملکرد هیدرولیکی درفشان طبق استاندارد ایران
 

تجهیزات جانبی
 
نام: تبدیل روپیچ به تو پیچ

کاربرد: جهت نصب سرشیرهای توپیچ به علمک های روپیچ

نام: مفصل چرخشی 360 درجه

کاربرد: جهت شستشوی گوشه های سینک و روشویی

نام: شیر یکطرفه

کاربرد: جهت نصب روی شیرهای پیسوار که مانع عقب راندگی آب سرد یا گرم می شود

نام: تبدیل اتصال به لوله

کاربرد: جهت نصب درفشان به طور مستقیم به لوله آب

روش صحیح استفاده از کولر آبی
 
  • نصب کولر در داخل اتاقک مخصوص به اندازه حدود 3 متر مربع در داخل هر واحد مسکونی که کولر و کانال خروجی کولر از داخل همین قسمت وارد خانه می گردد به طوری که کولر هیچ ارتباط مستقیمی با بیرون ندارد و مکش هواهی کولر از طریق پنجره ای که پشت کولر نصب شده است، انجام می شود.
  • اضافه کردن یک کانال و دریچه اضافی برای خروج هوای گرم از داخل فضای اتاق، این کانال در قسمت بالای هوای ورودی کولر و در بالاترین قسمت اتاق نصب شده با این هدف که جهت چرخش پروانه های هواکش موجوب خروج هوای گرم از اتاق شود.
  • استفاده از کولر آبی با راندمان بالاتر مصرف آب و انرژی
  • پوشاندن کولر و کانل با وسایلی چون حصیر جهت جلوگیری از تابش مستقیم نور آفتاب

روشهای جلوگیری از رسوبگیری وگرفتگی لوازم کاهنده مصرف
 
  • قراردادن پرلاتورها و سردوش کاهنده در داخل محلول رقیق سرکه هر دو تا سه هفته یکبار و تمیز کردن فیلتر و روزنه های خروجی آنها به کمک برس نرم
  • تنظیم متعادل دمای مشعل پكيج حرارتي وآبگرمكن باتوجه به دمای فصول مختلف، لازم به ذکر است با افزایش شعله مشعل همزمان تشکیل رسوب و آزادسازی رسوبات باعث گرفتگی مجاری پرلاتورها و لوازم کاهنده مصرف می شود.
  • استفاده ازروش های سختی گیری آب در تاسیسات ساختمان و حذف رسوبات موجود و جلوگیری از رسوبگذاری در دستگاهها و تجهيزات خانگي و لوازم کاهنده مصرف (پرلاتورها ، سردوشها و.........)
روش های سختی گیری
 

در گذشته، بازار پاکسازی آب در تاسیسات سختمانی تنها یک راه حل اصلی برای سختی آب ارائه می داد. این راه حل چیزی نبود جز سختی گیر های معمولی. اما، در سال های اخیر روش های پاکسازی جایگزین نوین نیز بطور فزاینده ای رایج گردیده اند، که جالب ترین آنها واتر کاندیشنرهای الکترومغناطیسی، آلتراسونیک و سیستم های اسمز معکوس است. در کل می توان سختی گیر ها را در 4 دسته تقسیم بندی کرد که بهترین نوع آنها در تاسیسات ساختمانی واترکاندیشنر های فیزیکی می باشد.

  • واتر کاندیشنر های فیزیکی
  • واتر کاندیشنر های شیمیایی
  • سختی گیر های مکانیکی
  • فیلتر های آب